فلوراید برای دندان کودکان

فلوراید برای دندان کودکان با هدف از بین بردن پوسیدگی دندان ها

فلوراید دندان کودکان چیست؟

فلوراید یک ماده ی معدنی طبیعی است که در آب و غذا وجود دارد. این یون باعث استحکام دندان ها و استخوان ها می شود و در جهت پیشگیری و کاهش پوسیدگی دندان نقش بسزایی دارد و تحت عنوان فلوراید تراپی در مطب دندان پزشکان انجام میگیرد .

در ادامه انواع فلوراید برای دندان کودکان ،مزایا و عوارض آن و همچنین روند انجام فلوراید تراپی را شرح می دهیم.

 

فلوراید تراپی برای دندان کودکان چیست؟

به فرایند رساندن فلوراید به دندان ها به صورت دوره ای در جهت افزایش مقاومت دندان ها و به خصوص سطوح بین آنها در برابر پوسیدگی، فلوراید تراپی یا فلوراید درمانی میگویند.

فلوراید تراپی باعث توقف پوسیدگی در دندان ها میشود و حتی باعث ترمیم پوسیدگی های جزئی نیز می شود. به این صورت که به سطح خارجی دندان یعنی مینای دندان که از ماده ای بسیار سخت پوشیده شده است میچسبد و مانع از پوسیدگی دندان می شود.

 

فلوراید برای دندان کودکان از این جهت خوب است که باعث توقف پوسیدگی دندان ها میشود و حتی پوسیدگی های جزِئی را رفع می کند.

نکته مهم

اگر موارد زیر را از بدو رویش اولین دندان در کودک رعایت کنید، کمتر به فلوراید برای دندان های کودکتان نیاز دارید:

  • از شش ماهگی به طور مرتب و روزی ۲ بار دندان های کودک خود را مسواک و سپس نخ دندان بزنید.
  • اجازه ندهید کودک با شیشه شیر در دهان تا صبح بخوابد و پس از هر بار شیر خوردن حتما دندان های کودک را تمیز کنید.
  •  مصرف بیش از حد شیرینی و شکلات و خوراکی های چسبنده مثل گز و سوهان بسیار به مینای دندان آسیب میزند و باعث پوسیدگی دندان میشود.
  • و در آخر چکاپ شش ماه یکبار زیر نظر دندان پزشک متخصص کودکان

البته ژن ها نقش بسیار بسیار پر رنگی در بدن انسان ها ایفا می کنند و ممکن است برای کودکی همه ی آنچه در بالا گفته شد انجام شود ولی باز ردپای پوسیدگی های دندانی به چشم بخورد ولی حداقل با کمی تاخیر.

انواع مختلف فلوراید تراپی برای کودکان

همانطور که گفته شد فلوراید تراپی به دو صورت ژل و وارنیش در مطب دندان پزشکان برای کودکان انجام میگیرد و البته در کودکان کم سن و سال بهتر است از وارنیش فلوراید استفاده شود. وارنیش فلوراید حاوی سدیم فلوراید ۵% است و به صورت ژل ساخته می شود، طلایی رنگ است .

وارنیش فلوراید برای کودکان بوی مطبوعی دارد و  برای جذب آنها و ایجاد خاطره ای مثبت در ذهنشان در طعم های مختلف در بازار وجود دارد. نحوه ی استفاده از وارنیش فلوراید به این صورت است که وارنیش فلوراید به وسیله ی فرچه ای به دندان ها مالیده می شود.

 

انواع فلوراید برای دندان کودکان عبارت است از وارنیش فلوراید و ژل فلوراید.

 

ولی در صورتی که از ژل فلوراید استفاده شود ، غلظت زیادی از فلوراید روی دندان کودک قرار میگیرد و کودک بایدچند دقیقه تحمل کند و مواظب باشد که مواد را قورت ندهد چرا که بعضا مواد داخل فلوراید باعث مسمومیت و اسهال و استفراغ در کودکان می شود. پس برای کودکان با سنین بالاتر مناسب است.

غیر از موارد بالا فلوراید در خمیر دندان ها و دهان شویه های حاوی فلوراید هم  وجود دارد که استفاده از این دو به طور روزانه و مرتب میتواند بسیار موثر باشد. پیشنهاد می شود کودکان از ۳ سالگی غیر از مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید، حتما تحت نظارت بزرگتران از دهان شویه و نخ دندان نیز استفاده کنند.

همچنین کودکانی که از دستگاه ارتودنسی برای دندان های خود استفاده میکنند برای جلوگیری از پوسیدگی حتما طرز استفاده از مسواک های ارتودنسی را یاد بگیرند یا بزرگترها به آنها کمک کنند و الزاما از دهان شویه حاوی کلراید استفاده کنند چرا که در زمان استفاده از مسوک های ارتودنسی نمی توان فلوراید تراپی انجام داد.

بهترین سن برای انجام فلوراید درمانی در کودکان

به طور کلی از زمان رویش تمام دندان های شیری کودک (حدود ۳ سالگی) تا زمانی که آخرین دندان های دائمی رشد میکنند (حدود ۱۴ سالگی) باید بیشترین دقت و مراقبت را نسبت به دندن های کودک به خرج دهید و در این سنین بیشترین فلوراید درمانی را باید انجام دهید.

ناگفته نماند که مسواک و نخ دندان حتما باید به صورت مستمر و روزانه استفاده شود . استفاده از مسواک برقی کودکان می تواند بسیار برای آنها جذاب و در عین حال بسیار کاربردی باشد.

توصیه می شود حدودا ۳ تا ۶ ماه یکبار در جهت فلوراید تراپی دندان های کودک خود اقدام کنید. 

فرایند فلوراید تراپی کودکان چگونه انجام می شود؟

در جلسه ی فلوراید درمانی، دندان پزشک متخصص پس از شستشوی کامل دهان و دندان کودک، با هوا رطوبت اضافی دندان ها را می گیرد . سپس مقدار قابل توجهی از فلوراید را روی سطح دندان ها قرار می دهد و در صورت وجود فاصله بین دندان ها از نخ دندان آغشته به فلوراید برای سطوح بین دندان ها استفاده می کند.

پس از چند دقیقه فلوراید اضافی خارج می شود و  تا نیم ساعت کودک اجازه خوردن و آشامیدن ندارد و فقط می تواند آب اضافی دهان خود را خالی کند. در این مرحله کودک با زبان می تواند سطح کلورایدی که به دندان هایش چسبیده است را حس کند.

رنگ طلایی وارنیش فلوراید صرفا جهت اطمینان از رسیدن فلوراید به تمام سطوح دندانی است و ظرف ۲۴ ساعت با سایش مواد غذایی به طور کامل پاک می شود.

 

مراقبت های بعد از فلوراید برای دندان کودکان عبارتند از : خوردن و آشامیدن تا نیم ساعت ممنوع و....

 

مراقبت های بعد از فلوراید درمانی کودکان

  • همانطور که گفته شد پس از وارنیش فلوراید تا نیم ساعت اجازه ندهید کودک چیزی بخورد یا بیاشامد تا  زمانی که فلوراید کاملا سفت شود.
  • مصرف غذاهای جویدنی و سفت تا ۲۴ ساعت پس از وارنیش فلوراید برای دندان کودک ممنوع است. حتی الامکان غذاهای نرمی مثل سوپ به کودک بدهید.
  • همچنین استفاده از مسواک و نخ دندان نیز تا ۲۴ ساعت ممنوع است.

مواد غذایی حاوی فلوراید برای دندان کودکان

  • ماهی های اقیانوس که با استخوان خورده می شوند مانند ماهی ساردین و سالمون
  • کلیه ی سبزیجات از جمله اسفناج، کاهو
  • آب آشامیدنی و چای
  • کشمش
  • عدس

 

مواد غذایی حاوی فلوراید برای دندان کودکان مثل آب آشامیدنی ، عدس ، کشمش ، سبزیجاتی مثل اسفناج و ماهی می باشد.

 

عوارض فلوراید برای دندان کودکان (مصرف بیش از حد)

  • مسمومیت حاد یا مزمن با علایمی مانند تهوع، استفراغ و درد شکم
  • تجمع فلوراید در دندان که باعث ایجاد لکه های نامنظم و بعضا متخلخل و حفره دار بر روی مینای دندان میشود. این لکه ها در ابتدا به رنگ سفید گچی هستند و سپس به رنگ زرد، قهوه ای ،خاکستری و سپس به رنگ سیاه تبدیل می شوند.
  • تراکم بیش از حد استخوان در یک ناحیه از بدن

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فروشگاه های تجهیزات پزشکی
مقایسه، معرفی و راهنمای خرید
مقالات سلامتی
راهنمای استفاده از وسایل و ابزارها